8 Temmuz 2013 Pazartesi

Kaybolma ve bogulmaya son

Yaşanmış ilginç olaylar

Bu teknoloji hayat kurtaracak

Türkiye’de ilk defa Nilüfer Arama Kurtarma (NAK) ekibinde bulunan maket helikopter sayesinde arazide kaybolan vatandaşlar daha erken ve daha kolay bulunacak.

Özellikle yaz aylarında kaybolma ve boğulma vakalarının artması Bursa’daki NAK Arama Kurtarma ekiplerini harekete geçirdi. Kaybolan kişinin daha erken bulunması için helikopter sistemini devreye sokan NAK, bu sistemle hem zamandan tasarruf edecek hem de ulaşılması güç olan yerlere insan yardımı olmaksızın ulaşacak. Cihazın üzerinde yer alan iki kamera sayesinde havalandığı yerin kuşbakışı görüntüsünü net bir şekilde gösteren ve görüntüyü aynı anda bilgisayara kaydeden helikopter, cep telefonuyla da kontrol edilebiliyor.

İnsan gücü kullanılarak yapılan aramalarda hem zaman kaybına hem de kurtarma ekiplerinin yıprandığına dikkat çeken NAK Arama Kurtarma Başkanı Fatih Işık, cihazın kendileri açısından büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi.

ANLIK GÖRÜNTÜ AKTARIYOR

100 metre yükselebilen, 100 metre de ileri gidebilen helikopterin özelliklerini anlatan Işık, “Bilgisayara yada cep telefonuna anlık görüntü aktarıyor. Yaz aylarında dağda, doğada düşme olayları yaşanıyor. Herhangi bir düşme olayında bölgedeki ekibi aşağıya göndermeden önce, düşen kişinin sağlık durumunu görmek için, ormanlık alanda yaşanan kaybolmalarda kullanılacak. Mesela ormanlık alanda sık ağaçlar sebebiyle görüş açısı düşüyor. Ancak helikopter bize kuşbakışıyla daha geniş bir görüş açısı sağlanıyor. 100 metre yükseklikten yerin anlık görüntüsü görebiliyoruz. Boğulmaların meydana geldiği dere yataklarında özellikle akıntı arkadaşlarımızın suya girmesine engel oluyor. O zaman da bu aleti uçurarak kaybolan vatandaşı bulmayı daha kolay hale getirecek. Şu anda aktif olarak operasyonlarımızda kullanmadık. Ancak ilerde kullanmayı düşünüyoruz” dedi

Helikopterin arama kurtarma faaliyetlerine büyük katkısı olacağına dikkat çeken Işık, Türkiye’de bu sistemi kullanan arama kurtarma ekibinin olmadığını söyledi. Cihazın hayat kurtaracağını ifade eden Işık, “Saatte 15 kilometre hızla esen rüzgara karşı kendi kendini kontrol edebiliyor. Geçtiğimiz hafta Yunanistan’da bir arama kurtarma ekibi helikopteri kullanmaya başladı. Bizde bundan sonra kaybolma ve boğulma olaylarına daha erken müdahale edeceğiz” dedi.


ilginc olaylar , ilginc videolar , ilginc bilgiler , esrarengiz olaylar , ibretlik olaylar , ilginc hikayeler , enteresan olaylar , ilginc hediyeler , korkunc olaylar , garip olaylar , gizemli olaylar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder